MERKSPLAS-KOLONIE

Merksplas-Kolonie: van landloperskolonie tot bruisende site

Merksplas-Kolonie, opgericht op 4 juli 1824 tijdens het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, begon als een landbouwkolonie onder leiding van Johannes Van den Bosch. In samenwerking met de Maatschappij van Weldadigheid werden zeven kolonies opgericht, waarvan twee in België: de Vrije Kolonie in Wortel en de Onvrije Kolonie in Merksplas. Door een gebrek aan middelen stopte het project, maar in 1866 herleefde het met de Wet op de Beteugeling van Landloperij en Bedelarij. Vanaf 1870 werden landlopers door rechters naar Merksplas en Wortel gestuurd, waar ze werkten op boerderijen en in ambachten.

Sinds 1993 is de wet op landloperij afgeschaft. Daardoor hadden de Rijksweldadigheidskolonies van Merksplas en Wortel, samen meer dan 1.000 ha groot, geen bestemming meer.

Vandaag is het domein van meer dan 1000 hectare veel meer dan dat. Het herbergt Bezoekerscentrum 5-7, het Gevangenismuseum, een plantentuin, een hotel, restaurant en brasserie. De vroegere slaapzalen dienen nu als gesloten centrum voor illegalen, terwijl een groot deel van de gebouwen nog steeds in gebruik is als gevangenis en als zoveel meer.

Een unieke plek vol geschiedenis en nieuwe mogelijkheden!

Dit alles is COLONIE 7!
Ontdek het zelf!

WAT KAN JE VINDEN IN MERKSPLAS-KOLONIE?

Rondom de gebouwen tref je een volledig justitiedorp aan met verschillende authentieke cipierswoningen die de laatste jaren prachtig gerenoveerd werden, een Grote Hoeve met bezoekerscentrum waar je de geschiedenis van de kolonie kan achterhalen, een schooltje en een kapel. De vijf belangrijkste gebouwen zijn als monument beschermd, heus erfgoed. Het beschermde domein is ongeveer 600 ha groot en is omsloten door een ringgracht.

Het domein bestaat uit een rastervormig drevenpatroon afgewisseld met akkers, weiden, bossen en kleiputten. Merksplas-Kolonie sleepte de voorbije jaren op toeristisch vlak al heel wat prijzen in de wacht. Daardoor is het de laatste jaren uitgegroeid tot een ware trekpleister om te fietsen, te mountainbiken of om te slenteren door de prachtige dreven.

Back to top